Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka + 4 łyżki m±ki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia aromat cytrynowy Ponadto: ok. 60 dag ¶liwek Lukier: 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka zimnej przegotowanej wody aromat cytrynowy
Sposób wykonania:
Do miski wbić jajka, dodać cukier, olej, m±kę pszenn±, proszek do pieczenia i aromat cytrynowy. Wszystkie składniki razem zmiksować. Gotowe ciasto wylać na wyłożon± papierem do pieczenia prostok±tn± formę o wymiarach 25 na 36 cm.
¦liwki wypestkować, umyć i osuszyć. Pokroić je na kawałki i rozłożyć na surowym cie¶cie. Następnie formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 190 °C.
Cukier puder zmiksować z wod± i aromatem cytrynowy. Gotowym lukrem polać ostudzone ciasto.
Smacznego.
|