mizzi67 - 2009-08-18 17:04:54

Składniki:
2 ½ kg ogórków
4 łyżki soli
2 łyżeczki chili
1 ½ główki czosnku
8 łyżek oleju
1 ½ szklanki octu 10%
½ kg cukru


Sposób wykonania:

Ogórki w skórce pokroić w ćwiartki, posypać solą i zostawić na 24 godziny. Następnie powstały sok wylać. Ogórki posypać chili, dodać do nich zmiażdżony czosnek i wymieszać.

Zagotować olej i gorącym zalać ogórki. Następnie zagotować ocet z cukrem i gorące wylać na ogórki. Wymieszać i zostawić na 6 godzin.

Następnie ogórki wraz z zalewą wkładać do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 2 minuty.

Składniki wystarczą na około 2 słoiki po 900 ml i 1 słoik po 500 ml.

Smacznego.

GotLink.pl