Składniki
* wywar z kości i warzyw 2 L * wołowina bez kości 20 dag * buraki 40 dag * śmietana 150 ml * kapusta biała 20 dag * grzyby suszone 2 dag * mąka 2 dag * fasola perłowa 5 dag * ketchup 4 dag * liść laurowy 3-5 szt * ziele angielskie 5-8 szt * sól 1 do smaku * pieprz czarny 1 do smaku
Sposób przyrządzenia
Buraki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wodą, ugotować. Następnie wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować w tej samej wodzie. Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, ugotować Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę kapustę oraz przyprawy. Gdy kapusta będzie miękka, połączyć z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki, ketchupem, fasolą oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku.
|