mizzi67 - 2009-08-19 08:48:42

Składniki

    * woda 3 litry
    * wołowina 200 dag
    * fasola biała 80 g
    * śmietana 200 ml
    * pomidor 2 szt
    * ziemniaki 5 szt
    * buraki 4 szt
    * kwas burakowy 1/2 szklanki
    * kapusta włoska 1/4 szt
    * włoszczyzna 1 pęczek
    * liść laurowy 2 szt
    * ziele angielskie 3 kulki
    * czosnek 1 ząbek
    * sól 1 szczypta
    * pieprz czarny 1 szczypta





Sposób przyrządzenia

Namoczoną poprzedniego dnia fasolę ugotuj i odcedź. Z mięsa i włoszczyzny ugotuj wywar, do niego dorzuć liść laurowy, ząbek czosnku i ziele angielskie. Marchewkę posiekaj na plasterki i zostaw w zupie, pozostałe warzywa wyjmij. Pod koniec gotowania do wywaru wrzuć pokrojone w paski buraki, ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę oraz posiekaną kapustę. Pomidory poćwiartowane duś w małej ilości wody, przetrzyj je przez sito i dodaj do zupy. Gdy jarzyny zmiękną, wrzuć fasolkę i dolej kwas z buraków. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, zapraw śmietaną.

GotLink.pldomki letniskowe sobieszewo wodomierze wrocław ceny www.zoomaniak.pl