Składniki
* woda 3 litry * wołowina 200 dag * fasola biała 80 g * śmietana 200 ml * pomidor 2 szt * ziemniaki 5 szt * buraki 4 szt * kwas burakowy 1/2 szklanki * kapusta włoska 1/4 szt * włoszczyzna 1 pęczek * liść laurowy 2 szt * ziele angielskie 3 kulki * czosnek 1 ząbek * sól 1 szczypta * pieprz czarny 1 szczypta
Sposób przyrządzenia
Namoczoną poprzedniego dnia fasolę ugotuj i odcedź. Z mięsa i włoszczyzny ugotuj wywar, do niego dorzuć liść laurowy, ząbek czosnku i ziele angielskie. Marchewkę posiekaj na plasterki i zostaw w zupie, pozostałe warzywa wyjmij. Pod koniec gotowania do wywaru wrzuć pokrojone w paski buraki, ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę oraz posiekaną kapustę. Pomidory poćwiartowane duś w małej ilości wody, przetrzyj je przez sito i dodaj do zupy. Gdy jarzyny zmiękną, wrzuć fasolkę i dolej kwas z buraków. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, zapraw śmietaną.
|