mizzi67 - 2009-08-19 08:49:57

Składniki

    * buraki ćwikłowe 1/2 kg
    * rosół z kostki 6 szklanek
    * cebula 2 szt.
    * śmietana 1 szklanka
    * koncentrat buraczany w płynie 1/2 szklanki
    * olej 1 łyżka
    * mąka pszenna 3 łyżeczki
    * ziele angielskie 3 ziarenka
    * posiekana zielenina garść
    * cukier do smaku
    * sok z cytryny do smaku
    * jajka ugotowane na twardo 4 szt.



Sposób przyrządzenia

Buraki wyszorować, ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać gorącym rosołem z kostki. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, tłuszcz, ziele angielskie i koncentrat buraczany, zagotować. Doprawić sokiem z cytryny- barszczyk powinien być kwaskowaty. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do barszczu, podgrzewać, stale mieszając do chwili, gdy zupa zacznie gęstnieć. Jajka podzielić na połówki. Barszcz nalać do talerzy, posypać posiekaną zieleniną i do każdego włożyć po dwie połówki jajka.

GotLink.plwww.zolw-stepowy.pl www.maltanczyki.info odzież