mizzi67 - 2009-08-20 08:58:37

Opis

Grzyby nadają się raczej na obiad, gdyż należą do produktów trudno strawnych.

Biorąc jednak pod uwagę, że są bardzo atrakcyjne smakowo i rzadko podawane w stołówkach, można kilka razy w sezonie uwzględnić je w jadłospisach kolacjowych, tym bardziej, że posiłek ten podaje się na kilka godzin przed udaniem się na spoczynek


Składniki

    * grzyby świeże (kurki lub maślaki) 30 dag
    * tłuszcz do grzybów 2 dag
    * cebula 1-2 dag
    * mąka 2 dag
    * śmietana 10 dag
    * sól
    * pieprz
    * natka pietruszki



Sposób przyrządzenia

Grzyby starannie oczyścić z ziemi, usunąć igły drzew, liście itp.
Opłukać w dużej ilości kilkakrotnie zmienianej wody i odsączyć.

Większe okazy pokrajać wzdłuż na połowę lub na 4 części.
Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na tłuszczu (nie rumienić), włożyć grzyby, podlać wodą (ok. pół szklanki), posolić i dusić pod przykryciem nie krócej niż 30 min.

Mąkę rozmieszać ze śmietaną, rozprowadzić wywarem z grzybów i podprawić potrawę mieszając.
Dodać do smaku soli, pieprzu, posiekanej natki pietruszki i kilka razy zagotować.

Podawać z pieczywem, ziemniakami, makaronem, kaszą gryczaną, ryżem itp

GotLink.plwww.zolw-stepowy.pl www.maltanczyki.info odzież