Składniki
* cukinia 2 średnie szt * podroby drobiowe 30 dag * mieszane grzyby leśne 40 dag * sól * pieprz * olej do smażenia * cebula 1 szt * marchew 1 szt * groszek ugotowany 2 łyżki * kukurydza konserwowa 2 łyżki * pomidory 3 szt * zielenina
Sposób przyrządzenia
Grzyby przebrać, umyć i osączyć, rozdrobnić. Podroby (żołądki albo wątróbka) umyć, osączyć pokroić.
W rondlu rozgrzać olej, włożyć podroby i grzyby, razem udusić. W trakcie dodać obraną i posiekaną cebulę. Pod koniec duszenia dodać ugotowany groszek, kukurydzę i startą marchew.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, łyżką wyjąć pestki.
Uduszony farsz przyprawić do smaku, napełnić nim cukinie, przykryć pokrojonymi w plastry pomidorami, wstawić do piekarnika, piec, aż cukinia stanie się miękka (można posypać startym żółtym serem).
Po wyjęciu z piekarnika posypać zieleniną.
Takim samym farszem możemy nadziewać i inne warzywa np. cebule, kabaczki, papryki, patisony, ziemniaki.
|