mizzi67 - 2009-08-20 09:06:40

Składniki

    * cielęcina 1,2 kg
    * lub wieprzowina bez kości
    * lub pierś z indyka
    * sól
    * pieprz
    * olej 2 łyżki
    * masło 2 łyżki
    * mieszane grzyby leśne - mogą być mrożone lub z solnej zalewy 60 dag
    * cebula 2 szt
    * cienki szczypiorek 1/2 pęczka
    * zioła świeże lub suszone



Sposób przyrządzenia

Grzyby delikatnie oczyścić, obciąć trzony, starannie umyć, osaczyć, pokroić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 oleju, wrzucić pokrojone grzyby i posiekaną cebulę, udusić, odparować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Mięso umyć, starannie osuszyć, rozbić na duży płat, oprószyć solą i pieprzem posypać świeżymi drobno posiekanymi ziołami lub pokruszonymi suszonymi, posmarować grzybowym farszem, zwinąć roladę, spiąć albo związać nitką.

Roladę obsmażyć na pozostałym tłuszczu, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i upiec.

Możemy podawać z kapustą ugotowaną z grzybami lub ulubionymi świeżymi albo gotowanymi warzywami oraz z ziemniakami pure.

GotLink.plmaterace hilding