mizzi67 - 2009-08-20 11:15:52

Składniki

    * pęczak 300 g
    * woda 1 L
    * grzyby suszone 100 g
    * masło 100 g
    * jajka 3 szt
    * cebula 1 szt
    * sól 1 szczypta
    * pieprz czarny 1 szczypta



Sposób przyrządzenia

Grzyby umyć i namoczyć, pęczak opłukać i razem z grzybami gotować na małym ogniu 1 godzinę. Kaszę ostudzić i zemleć z grzybami. Cebulę obrać posiekać i usmażyć na maśle. Kaszę rozetrzeć z jajkami i dodać cebulę, sól, pieprz i wymieszać.
Formę w kształcie babki posmarować masłem. Napełnić kaszą i piec 45 minut w temperaturze 180 st. C. Babkę wyjąć z formy i podawać z ostrym sosem lub kwaśną śmietaną.

GotLink.pl