Składniki
* wywar z kości i warzyw 2 L
* wołowina bez kości 20 dag
* buraki 40 dag
* śmietana 150 ml
* kapusta biała 20 dag
* grzyby suszone 2 dag
* mąka 2 dag
* fasola perłowa 5 dag
* ketchup 4 dag
* liść laurowy 3-5 szt
* ziele angielskie 5-8 szt
* sól 1 do smaku
* pieprz czarny 1 do smaku
Sposób przyrządzenia
Buraki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wodą, ugotować.
Następnie wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce.
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować
Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny.
Potem ugotować w tej samej wodzie.
Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, ugotować
Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę kapustę oraz przyprawy.
Gdy kapusta będzie miękka, połączyć z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki, ketchupem, fasolą oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku.
Offline