Składniki
* woda 3 litry
* wołowina 200 dag
* fasola biała 80 g
* śmietana 200 ml
* pomidor 2 szt
* ziemniaki 5 szt
* buraki 4 szt
* kwas burakowy 1/2 szklanki
* kapusta włoska 1/4 szt
* włoszczyzna 1 pęczek
* liść laurowy 2 szt
* ziele angielskie 3 kulki
* czosnek 1 ząbek
* sól 1 szczypta
* pieprz czarny 1 szczypta
Sposób przyrządzenia
Namoczoną poprzedniego dnia fasolę ugotuj i odcedź. Z mięsa i włoszczyzny ugotuj wywar, do niego dorzuć liść laurowy, ząbek czosnku i ziele angielskie. Marchewkę posiekaj na plasterki i zostaw w zupie, pozostałe warzywa wyjmij. Pod koniec gotowania do wywaru wrzuć pokrojone w paski buraki, ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę oraz posiekaną kapustę. Pomidory poćwiartowane duś w małej ilości wody, przetrzyj je przez sito i dodaj do zupy. Gdy jarzyny zmiękną, wrzuć fasolkę i dolej kwas z buraków. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, zapraw śmietaną.
Offline