Składniki
* cukinia 2 średnie szt
* podroby drobiowe 30 dag
* mieszane grzyby leśne 40 dag
* sól
* pieprz
* olej do smażenia
* cebula 1 szt
* marchew 1 szt
* groszek ugotowany 2 łyżki
* kukurydza konserwowa 2 łyżki
* pomidory 3 szt
* zielenina
Sposób przyrządzenia
Grzyby przebrać, umyć i osączyć, rozdrobnić.
Podroby (żołądki albo wątróbka) umyć, osączyć pokroić.
W rondlu rozgrzać olej, włożyć podroby i grzyby, razem udusić.
W trakcie dodać obraną i posiekaną cebulę.
Pod koniec duszenia dodać ugotowany groszek, kukurydzę i startą marchew.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, łyżką wyjąć pestki.
Uduszony farsz przyprawić do smaku, napełnić nim cukinie, przykryć pokrojonymi w plastry pomidorami, wstawić do piekarnika, piec, aż cukinia stanie się miękka (można posypać startym żółtym serem).
Po wyjęciu z piekarnika posypać zieleniną.
Takim samym farszem możemy nadziewać i inne warzywa np. cebule, kabaczki, papryki, patisony, ziemniaki.
Offline