Składniki
* buraki 2 szt
* kapusta biała 20 dag
* marchew 2 szt
* pietruszka 1 szt
* cebula 2 szt
* czosnek 1 ząbek
* prawdziwki suszone 5 dag
* śliwki kalifornijskie suszone 10 dag
* koncentrat pomidorowy 1 łyżka
* margaryna 3 łyżki
* mąka pszenna 1 łyżka
* śmietana 18% 1/2 szklanki
* ocet winny 1 łyżka
* liść laurowy 1 szt
* pieprz czarny 8 ziarenek
* goździk 1 szt
* koperek 1,5 łyżki
* cukier 1 łyżka
* pieprz czarny 1 do smaku
* sól 1 do smaku
Sposób przyrządzenia
Grzyby starannie opłukać, osączyć, zalać 6 szklankami wody i odstawić na 3 godziny.
Gotować w tej samej wodzie 40 minut.
Wywar przecedzić i zachować, grzyby pokroić w kostkę.
Kapustę opłukać, osączyć, poszatkować, zalać wywarem z grzybów i gotować 10 minut.
Buraki, marchewki i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce od jarzyn.
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Przygotowane warzywa dusić 5 minut na 2 łyżkach margaryny.
Dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i energicznie mieszając, dusić jeszcze 3 minuty.
Następnie połączyć z kapustą, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu oraz goździk i gotować zupę 25 minut.
Śliwki umyć, pokroić w paski i wraz z grzybami włożyć do zupy.
Usunąć liść laurowy, goździki i ziarna pieprzu.
Czosnek obrać, rozetrzeć z solą i dodać do zupy.
Z pozostałej margaryny oraz mąki ugnieść kulkę, włożyć do zupy i gotować 5 minut.
Przyprawić solą oraz pieprzem.
Śmietanę ubić.
Barszcz rozlać do talerzy, każdą porcję przybrać 1 łyżką śmietany i posypać koperkiem.
Podawać z pieczywem.
Offline