Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka + 4 łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
aromat cytrynowy
Ponadto:
ok. 60 dag śliwek
Lukier:
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka zimnej przegotowanej wody
aromat cytrynowy
Sposób wykonania:
Do miski wbić jajka, dodać cukier, olej, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i aromat cytrynowy. Wszystkie składniki razem zmiksować. Gotowe ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm.
Śliwki wypestkować, umyć i osuszyć. Pokroić je na kawałki i rozłożyć na surowym cieście. Następnie formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 190 °C.
Cukier puder zmiksować z wodą i aromatem cytrynowy. Gotowym lukrem polać ostudzone ciasto.
Smacznego.
Offline